El projecte de teatre de l’Institut Vallbona d’Anoia a Catalunya ràdio

Dimecres, 15 de maig de 2019

El programa L’ofici d’educar d’Elisabet Pedrosa sempre ens aporta noves reflexions sobre l’educació, les famílies, els centres educatius i aposta per noves mirades pedagògiques per viure en harmonia la vida.

Aquesta setmana ha dirigit la mirada cap a les arts escèniques a l’aula. Amb el títol del programa: El teatre és eficient en la prevenció de l’assetjament escolar, la professora Xesca Vela de l’Institut Vallbona d’Anoia explica les múltiples aplicacions del teatre a l’hora d’aprendre. Diu la Xesca que el teatre ha de tenir un espai en l’educació  de tots els joves, perquè és transversal. Es poden treballar diferents disciplines com l’expressió oral, la comprensió lectora, fins i tot les matemàtiques i contribueix a millorar el rendiment acadèmic, fomenta l’alegria i l’esforç; el teatre uneix i desperta emocions compartides.

L’alumnat del centre, que ha participat en el projecte Caixaescena, ha verbalitzat les seves experiències i aprenentatge a la ràdio. Donar-los veu fa que el se aprenentatge sigui validat i valorat. Han forjat un sentiment de pertinença d’un grup, de projecte en comú i fluïdesa comunicativa. La força surt de les seves energies explosives que engeguen motivació intrínseca.

També es parla dels diversos projectes on s’utilitza el teatre com a vehicle transmissor de coneixement i descoberta pròpia. En el projecte ASAC, d’alumnat sensible a l’assetjament i al conflicte, la formació es realitza a través de dinàmiques teatrals i de coaching, dins l’acció  SALUDA AMB EL COR!

La companyia NO RES teatre del centre sent que han generat sinergies molt positives a través del teatre. Aquest any s’ha creat aquesta companyia del no-res per engegar la creativitat, l’harmonia i sortir de la zona de confort per aconseguir nous reptes.

Un altre projecte és el d’ADOLESCENA. Es tracta que el docents facin reflexió de com acompanyen als joves a l’hora d’assistir a un espectacle, abans, durant i després. És important generar espais entre els adolescents per compartir allò que senten, allò que veuen i allò que els remou.

Saber mirar amb altres ulls una peça teatral, a través de nous coneixements culturals. Ampliem l’imaginari col·lectiu a través de les bones pràctiques teatrals.

Veure teatre és tan important com fer-ne. Pep Farrés, director de la Mostra de teatre d’Igualada també va participar en el programa de ràdio. La Mostra ha de ser per la Comarca un gran referent artístic tant pels petits com per als joves, per a que el seu bagatge cultural els pugui enriquit emocionalment.

Salut i bon teatre de qualitat!

*foto*

Darrera actualització: 15.05.2019 | 20:46